Ruoansulatusvaivojen
oireet ja aiheuttajat

Mitä
ruoansulatusvaivat ovat?

Mikä avuksi ruokailun jälkeisiin ruoansulatusvaivoihin? Kokeile Rennie-antasiditabletteja.

Miltä ruoansulatusvaivat tuntuvat? Ruoansulatusvaivat viittaavat yleisesti ruokailun jälkeen ilmaantuviin vatsan alueen kipuihin ja epämukavaan oloon. Oireet voivat alkaa milloin tahansa, mutta yleisintä se on pian ruokailun jälkeen.

Ruoansulatusvaivat ovat hyvin yleisiä, ja niistä kärsii suurin osa ihmisistä joskus. Oireita voi ilmaantua muutaman kerran vuodessa tai säännöllisesti. Ruoansulatusongelmiin liittyvä epämukava olo tai kipu voi vaihdella lievästä voimakkaaseen ja kestää muutamasta minuutista aina muutamaan tuntiin.

Närästys saattaa olla tavallista yleisempää raskauden aikana, kun elimistössä tapahtuu hormonaalisia ja fyysisiä muutoksia. Lisätietoa raskaudenaikaisesta närätyksestä ja sen hoidosta Rennie-valmisteella löytyy sivulta raskaudenaikainen närästys. Rennie-valmisteita voi käyttää närästyksen hoitoon myös raskauden aikana annostusohjeen mukaisesti*.

** Raskauden aikaisesta lääkityksestä on hyvä keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa erityisesti silloin, jos käytössä on muuta säännöllistä lääkitystä.

Ruoansulatusvaivojen oireet

Hahmokuva närästysoireista kärsivästä henkilöstä: polttava tunne rintalastan alla ja kurkussa

Ruoansulatusvaivojen merkkejä ja oireita ovat:

- Kipu, joka alkaa yleensä ylävatsan alueelta ja siirtyy rintalastan alle

  • kipu kylkiluiden takana
  • pahoinvointi ja/tai oksentelu
  • kuriseva tai kurniva vatsa
  • vatsanväänteet tai vatsakouristukset
  • turvonnut vatsa
  • epämukava olo ruokailun jälkeen
  • liiallinen röyhtäily tai ilmavaivat
  • polttava tunne vatsassa
indigestion causes and symptoms

Mikä aiheuttaa
ruoansulatusvaivoja?

Vältä ruoansulatusvaivoja aiheuttavia ruokia.

Mahalaukkuun erittyy ruokailun yhteydessä mahahappoa. Ruoansulatusongelmat johtuvat usein siitä, että liiallinen mahahappo joutuu kosketuksiin mahalaukun herkän suojakalvon, suolen yläosan tai ruokatorven kanssa, mikä voi aiheuttaa aristusta ja turvotusta. Seurauksena on epämukava olo, joka voi tuntua vatsan poltteena, etenkin jos ruoansulatuskanavan limakalvo on erityisen herkkä mahahapolle.

Ruoansulatusvaivojen oireet vaihtelevat eri henkilöillä, ja myös oireiden syyt ovat erilaisia. Pyri selvittämään, onko syömäsi ruoan ja oireiden välillä yhteyttä. Muita yleisiä ruoansulatusvaivojen syitä on lueteltu seuraavassa:

1) Alkoholi

Alkoholin käyttö johtaa liialliseen mahahappotuotantoon, mikä voi ärsyttää mahalaukun limakalvoa.

2) Tupakointi

Tupakan sisältämät kemikaalit voivat höllentää ruokatorven ja mahalaukun välistä sulkijalihasta, jolloin mahahappoa pääsee ruokatorveen.

3) Kiireinen ja stressaava elämäntapa

Ruoansulatusvaivat lisääntyvät yleensä stressin yhteydessä ja helpottuvat, kun rentoudut. Stressillä ja ahdistuksella voi olla suuri vaikutus ruoansulatukseen, ja ne voivat johtaa mahahapon liialliseen tuotantoon.

4) Raskaat ateriat tai rasvaiset ruoat

voivat ärsyttää vatsaa. Myös liian nopeasti syöminen tai hotkiminen aiheuttaa ruoansulatusvaivoja.

Toistuvat ruoansulatusvaivat voivat joskus johtua mahahaavasta, lääkityksestä tai muusta sairaudesta. Jos epäilet oireidesi johtuvan näistä syistä, ota yhteyttä lääkäriin.

Kärsitkö ruoansulatusvaivoista? Lue lisää, miten voit helpottaa ruoansulatusvaivojen oireita.

Ruoansulatusvaivojen hoito >

Katso
Tuotteet

Rennie Peppermint on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin.

Rennie Peppermint

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Piparmintun makuiset Rennie Peppermint -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.

Rennie Spearmint on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin

Rennie Spearmint

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Rennie Spearmint -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.

Rennie Orange on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin

Rennie Orange

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Appelsiinin makuiset Rennie Orange -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.

Rennie Lakrtisi on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin

Rennie Lakritsi

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Rennie Lakritsi -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.