Refluksin oireet ja
aiheuttajat

Mikä on
refluksi?

Jos kärsit toistuvasta refluksista, mausteisia ruokia, jotka aiheuttavat refluksia on parasta välttää.

Refluksi eli mahahapon takaisinvirtaus tarkoittaa mahan sisällön nousua ruokatorveen, mikä voi aiheuttaa närästystä. Näitä kahta termiä käytetään usein synonyymeinä, mutta mahahapon takaisinvirtaus viittaa mahahapon nousuun ruokatorveen (joskus nieluun tai jopa suuhun saakka), kun taas närästys tarkoittaa takaisinvirtauksesta johtuvaa epämukavaa oloa.

Jos mahahapon takaisinvirtausta on usein, kyseessä saattaa olla ruokatorven refluksitauti (Gastroesophageal Reflux Disease, GERD). Refluksitaudista käytetään myös nimityksiä närästystauti, happorefluksi ja ruokatorven takaisinvirtaustauti. Nimitys saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta ruokatorven refluksitauti ei yleensä ole vakava sairaus. Se vaivaa yhtä ihmistä kymmenestä joka päivä. Toistuvat oirejaksot voivat kuitenkin vahingoittaa ruokatorven limakalvoa, joten käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen, jos olet asiasta huolissasi.

Mitkä ovat
refluksin oireita?

Hahmokuva närästysoireista kärsivästä henkilöstä: polttava tunne rinnassa tia rintalastan alla

Refluksi ei välttämättä aiheuta kipua, mutta se voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • Polttava tunne rinnassa tai nielussa yleensä ruokailun jälkeen
  • Polttava, hapan tai suolaiselta maistuva neste nielun takaosassa ja nielemisvaikeudet
  • Paineen tunne rintalastan takana
  • Turvotuksen tunne
  • Röyhtäily
  • Pahoinvointi
  • Kouristava kipu
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Hikka

Mikä aiheuttaa
refluksia?

Lue mitkä ruoat aiheuttavat refluksia, jotta osaat välttää niitä.

Mahalaukun ja ruokatorven yhtymäkohdassa on sulkijalihas, jonka tarkoitus on aueta ja päästää ruoka mahalaukkuun ja sulkeutua sen jälkeen. Jos sulkijalihas ei sulkeudu kunnolla tai avautuu liian usein, saattaa mahahappoa päästää virtaamaan takaisin ruokatorveen.

Mahahapon takaisinvirtausta ilmaantuu yleensä tiettyjen ruokalajien syömisen jälkeen. Paistettu tai rasvainen ruoka ja täysmaitovalmisteet voivat höllentää sulkijalihasta. Kofeiinia sisältävät juomat, kahvi, alkoholi ja mausteiset ruoat voivat aiheuttaa liiallista mahahapon tuotantoa. Suuret ateria-annokset, asettuminen makuulle heti ruokailun jälkeen ja välipalojen syönti juuri ennen nukkumaanmenoa ovat yleisiä syitä mahahapon takaisinvirtaukseen.

Ylipaino altistaa mahahapon takaisinvirtaukselle, sillä mahalaukkuun kohdistuva suurentunut paine voi pakottaa sulkijalihaksen auki ruokailun jälkeen.

Osalla ihmisistä takaisinvirtaus pahenee stressin yhteydessä.

Mahahapon takaisinvirtaus voi johtua myös sulkijalihaksen heikosta toiminnasta tai liiallisesta mahahapon tuotannosta ja suojaavan liman liian vähäisestä erityksestä mahalaukussa. Takaisinvirtauksen riskiä lisää myös palleatyrä, jolloin osa mahalaukusta liukuu rintaonteloon palleassa olevan aukon vuoksi.

Tietyt lääkkeet voivat myös laukaista mahahapon takaisinvirtauksen ruokatorveen.

How to stop acid reflux? Kärsitkö refluksista? Lue lisää, miten voit helpottaa refluksin oireita.

Refluksin hoito >

Katso
Tuotteet

Rennie Peppermint on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin.

Rennie Peppermint

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Piparmintun makuiset Rennie Peppermint -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.

Rennie Spearmint on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin

Rennie Spearmint

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Rennie Spearmint -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.

Rennie Orange on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin

Rennie Orange

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Appelsiinin makuiset Rennie Orange -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.

Rennie Lakrtisi on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin

Rennie Lakritsi

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Rennie Lakritsi -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.