Närästyksen oireet ja
aiheuttajat

Mitä 
närästys on?

hapokas kahvi saattaa aiheuttaa närästyksen oireita.

Närästys tarkoittaa polttavaa tunnetta, joka alkaa rinnassa ja nousee kohti nielua. Polte ilmenee yleensä aaltoina. Närästys aiheutuu mahahapon noususta sulkijalihaksen ohi ruokatorveen. Useimmissa tapauksissa polttava tunne tai kipu johtuu siitä, että mahahappo ärsyttää ruokatorven herkkää kudosta.

Närästystä ilmaantuu yleensä ruokailun jälkeen, nukkumaan mennessä tai yöllä, ja oireet voivat kestää useamman tunnin tai pidempäänkin. Närästys aiheuttaa monille unettomia öitä, sillä makuuasento saattaa vaikeuttaa tilannetta ja lisätä kipua.

Närästys on yksi yleisimmistä ruokatorven refluksitaudin oireista. Nimitys saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta refluksitauti ei yleensä ole vakava sairaus. Se vaivaa yhtä ihmistä kymmenestä joka päivä. Toistuvat oirejaksot voivat kuitenkin vahingoittaa ruokatorven limakalvoa, joten käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen, jos olet asiasta huolissasi.

Närästys saattaa olla tavallista yleisempää raskauden aikana, kun elimistössä tapahtuu hormonaalisia ja fyysisiä muutoksia. Lisätietoa raskaudenaikaisesta närätyksestä ja sen hoidosta Rennie-valmisteella löytyy sivulta raskaudenaikainen närästys.

Mitkä ovat 
närästyksen oireet?

Hahmokuva närästysoireista kärsivästä henkilöstä: polttava tunne rintalastan alla ja kurkussa

Närästyksen oireita voi kuvailla monella tavalla.

  • Polttava tunne rinnassa tai nielussa ruokailun jälkeen
  • Polttava, hapan tai suolaiselta maistuva neste nielun takaosassa ja nielemisvaikeudet
  • Paineen tunne rintalastan takana
  • Turvotuksen tunne
  • Röyhtäily
  • Huono olo ja pahoinvointi
heartburn causes and symptoms

Mikä aiheuttaa
närästystä?

 

Punaiset tuliset chilit – ruokia, joita välttää kun närästää.

Närästys on hyvin yleinen vaiva. Useimmiten se johtuu mahahapon takaisinvirtauksesta kun mahalaukun yläosassa oleva sulkijalihas ei sulkeudu kunnolla tai aukeaa liian usein ja päästää mahahapon hapanta sisältöä virtaamaan takaisin ylös ruokatorveen.

Tietyt ruoka-aineet voivat lisätä närästysriskiä eri syistä. Paistettu tai rasvainen ruoka ja täysmaitovalmisteet voivat höllentää sulkijalihasta. Kofeiinia sisältävät juomat, kahvi, alkoholi ja mausteiset ruoat voivat aiheuttaa liiallista mahahapon tuotantoa ja lisätä närästysriskiä.

Aiheuttaako stressi närästystä? Osalla ihmisistä ilmenee närästystä stressin yhteydessä.

Ylipaino lisää närästyksen riskiä, sillä mahalaukkuun kohdistuva lisääntynyt paine voi pakottaa sulkijalihaksen auki ruokailun jälkeen. Saman vaikutuksen voi saada aikaan jopa tiukat vaatteet.

Kärsitkö närästyksestä? Lue hoitovinkkejä, joiden avulla voit helpottaa närästyksen oireita.

Närästyksen hoito >

Katso
Tuotteet

Rennie Peppermint on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin.

Rennie Peppermint

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Piparmintun makuiset Rennie Peppermint -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.

Rennie Spearmint  on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin

Rennie Spearmint

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Rennie Spearmint -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.

Rennie Orange on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin

Rennie Orange

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Appelsiinin makuiset Rennie Orange -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.

Rennie Lakrtisi on nopea ja tehokas apu närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin liittyviin oireisiin

Rennie Lakritsi

Antasidit neutraloivat liiallisia mahahappoja muuttaen ne nopeasti vedeksi ja muiksi luonnon aineiksi. Rennie Lakritsi -imeskelytabletit tarjoavat nopean ja tehokkaan avun närästykseen ja ruoansulatusvaivoihin.